mobil-header3

När nattpasset lider mot sitt slut

Foto: Malin Lindbom Foto: Malin Lindbom

Anna:
När nattpasset lider mot sitt slut sista morgonen på Kos blir vi kallade till hamnen. En gummibåt har omhändertagits av kustbevakningen. Ombord finns 12 män från pakistan som paddlat från Turkiet. Frusna och blöta får männen torra kläder, vatten, bananer och proteinkex innan vi skjutsar dem för att få torra kläder och sedan till hotellet där de ska tillbringa natten. 

Vi fortsätter ut längs en av stränderna. Vi ser inga båtar. På vägen tillbaka mot hamnen ser vi ett gäng killar stå i en klunga längs gatan. Vi har nästan passerat dem när vi inser att de är blöta från topp till tå har flyvästar på sig. Flera av dem har sandaler gjorda av stoppningen från flytvästarna. Flytvästarna som är stoppade med något som liknar liggunderlag och knappt flyter.

Samtidigt som vi stannar stannar en äldre grekisk kvinnan som kommer emot killarna på cykel. Hon börjar gråta. Jag och min kollega ber killarna ta av sig flytvästarna och ger dem varma filtar. Vi ringer på ytterliggare en kollega som kommer med minibussen. Killarna får vatten och sätter sig sedan i bilarna. Så kommer den grekiska kvinnan fram till mig och lägger ett par sedlar i min hand. En vän som pratar grekiska och är med i bilen översätter det kvinnan säger: "köp kläder och skor - de har ju inga kläder. Tack att ni gör det här". Jag ger kvinnan en jättekram och hon pussar mina kinder. Sedan kastar vi oss iväg för att killarna ska få varma kläder och någonstans att vila ut.

En vecka på Kos är nu slut. En vecka full av glädje, sorg och förtvivlan. En vecka full av hopp om en bättre framtid och vänner för livet ❤.

Senaste inläggen

ArkivOrgnr: 802498-7532 • Swish: 1233559408 • Plusgiro: 786278-2

© Team Sweden Volunteers


Integritetspolicy


Team Sweden Volunteers


 

volontärer, flyktinghjälp, Aten, Kos, Grekland, Lesbos, Moria, hjälp till flyktingar, hjälp flyktingar, Refugees Welcome, hjälporganisation, insamling till flyktingar, insamling av kläder, insamling av pengar, insamling av saker, insamling av barnvagnar, resor till flykingläger, hjälp till flyktingläger, TSV, barnvagnsinsamling