mobil-header3

Vetlanda Posten: Anna påverkad av resa

Klicka på bilden för att läsa artikeln hos VP Klicka på bilden för att läsa artikeln hos VP

Att komma hem till Sverige efter veckan som volontär i Grekland var minst sagt påfrestande för Anna Dahl. Hon kände att behovet bland flyktingarna var så stort och att hon kunde göra så lite. Nu vill hon förmedla det hon upplevde i lägret i Pireus hamn.

Det var under påsklovsveckan som Anna Dahl åkte med sin kusin Emma Wrede till Aten som volontär. Genom Team Sweden skulle hon på plats göra vardagen drägligare för de flyktingar som tagit sig till Grekland och hoppas på ett nytt liv i Europa.

Anna och Emma anlände strax efter att EU gjort upp om ett flyktingavtal med Turkiet. I Pireus finns idag mellan 3000 och 4000 flyktingar och de sover direkt på marken i små tält som de själva införskaffat eller fått av volontärer. De är helt beroende av hjälporganisationer.

Pengarna tog slut
- I början serverade Röda Korset frukost till dem varje dag, sedan tog pengarna slut så det blev varannan dag. Men på något vis var det någon annan organisation som lyckades ge dem frukost. Grekerna själva kom också med mat som de handlat, trots att de har det ekonomiskt tufft själva, berättar Anna Dahl.
Hon och Emma hoppade över hotellfrukosten för att tidigt varje morgon vara på plats i lägret och koka stora mängder te på gasolkök. Varje morgon stod barnen på kö och väntade.
- Dels ville barnen ha teet eftersom det var så sött, men det här köandet var också en social grej. Att det hände något som bröt tristessen, berättar Anna som bjöd och tog emot många leenden.
Hon träffade bland annat en familj vars barn som inte gått i skolan på tre år då familjen varit på flykt lika länge.

”Ovärdigt”
- Ovärdigt är ett ord som dyker upp hela tiden.
Det gäller inte bara det att människorna sov på marken, utan också avsaknaden av duschar. I väntsalen, där människor sov tätt packade, fans en kran att använda för att tvätta av sig ansiktet. Lukten av otvättade kroppar fyllde hela lokalen.
- En fruktansvärd misär.
Volontärerna anordnade bebisbad en gång i veckan.
Enda sättet att komma i kontakt med de grekiska myndigheterna var genom skype en timme om dagen.
— Det är i stort sett omöjligt att komma fram.
Flyktingarna bussas till de olika flyktinglägren i Grekland och till vissa bussar köade folk för att de hört att det var ett bra läger de skulle till. Andra vägrade kliva på bussarna. Flyktingar från Syrien, Afghanistan, Irak och Pakistan delades upp i olika läger. Konflikterna mellan grupperna ökade, då vissa menade att de från Syrien särbehandlades. Ett bråk uppstod i E2-lägret i Pireus men då var Anna inte själv på plats.
För Anna var det en chock att komma hem till Sverige igen. Det har tagit veckor att hantera alla känslor. Hon känner någon volontär som blev diagnostiserad posttraumatisk stress hemma i Sverige igen.
- Man mår så dåligt, man känner sig så hjälplös och tycker inte att man gör någon nytta hemma i Sverige.
Anna Dahl hoppas dock att fler vill veta mer om hur det är för flyktingarna i Grekland, Hon har satt ihop ett powerpointprogram och berättar gärna om hon blir inbjuden. Då kan de kontakta henne eller Tillsammans för Vetlanda. Själv funderar hon på att tillsammans med sin mamma ge sig av till Grekland i sommar igen.
- Eller till The Djungle i Calais.
Djungeln är Europas största, illegala flyktingläger. Natt efter natt försöker de ta sig ombord på tåg och lastbilar som är på väg in genom den fem mil långa tunneln till England.

Mediaarkiv

Senaste mediaklippOrgnr: 802498-7532 • Swish: 1233559408 • Plusgiro: 786278-2

© Team Sweden Volunteers


Integritetspolicy


Team Sweden Volunteers


 

volontärer, flyktinghjälp, Aten, Kos, Grekland, Lesbos, Moria, hjälp till flyktingar, hjälp flyktingar, Refugees Welcome, hjälporganisation, insamling till flyktingar, insamling av kläder, insamling av pengar, insamling av saker, insamling av barnvagnar, resor till flykingläger, hjälp till flyktingläger, TSV, barnvagnsinsamling