mobil-header3

SVT Nyheter Halland: Halmstadkvinnor hjälpte flyktingar i Grekland

Klicka på bilden för att komma till SVT Play och se tv-inslaget Klicka på bilden för att komma till SVT Play och se tv-inslaget

Tre kvinnor från Halmstad kom i veckan hem från ett flyktingläger i hamnstaden Pireus utanför Aten. Där har de gjort sitt bästa för att hjälpa de flyktingar som bakom stängda gränser nu inte har någonstans att ta vägen.

Katarina Hultstrand, Pernilla Sellergren och hennes dotter Sarah Sellergren åkte till flyktinglägret Pireus med frivillgorganisationen Team Sweden Volunteers. De bekostade resan på egen hand och har funnits på plats för att dela ut mat och te, men också fixat fram liggunderlag eller hjälpt till på andra sätt.

– Och vad jag har med mig därifrån är all smuts. Det här att de ligger direkt på asfalten, alla barn som springer runt och är sysslolösa, att de inte har möjlighet att tvätta mer än att gå in på en toalett, säger Katarina Hultstrand, volontär hos Team Sweden Volunteers.
Hon tycker att det är förfärligt att man låser in så många människor som inte kan ta sig någonstan.
– Jag vet inte vad man ska göra. Jag ser ingen lösning på det heller, säger hon.

Lekte med barnen
I Norre Katts park i Halmstad är kontrasten stor mot vad de just varit med om. Men människorna på flykt finns i allra högsta grad kvar i Sarah Sellergrens tankar, inte minst genom alla hennes fotografier.

Jag lekte jättemycket med barnen. Målade, ritade och hoppade hopprep, gjorde armband och hårband. Och att göra något för dem, hålla dem sysselsatta och få dem att tänka på annat kändes bra, säger Sarah Sellergren, volontär hos Team Sweden Volunteers.

Bara idéella organisationer på plats
Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR finns i dagsläget runt 45.000 flyktingar i Grekland. Men sedan vägen mot norra Europa stängdes i samband med EU:s avtal med Turkiet i mars, så har UNHCR, Amnesty och Läkare utan gränser som protest slutat att hjälpa till i lägren.

– Det jag reagerade på när vi var där, var att på filtarna stod det UNHCR. Men vi såg inte några personer från organisationerna på plats. Och jag kan säga rent ut, att hade inte vi idéella volontärer funnits där, så hade det inte fungerat. Och det är samma upplevelse som jag har här hemifrån när det gäller vårt volontärarbete i Sverige, säger Pernilla Sellergren, volontär hos Team Sweden Volunteers.

Vill åka tillbaka
Trots att Pernilla och Sarah bara har varit hemma i en vecka, så lär det inte dröja länge innan de åter finns på plats för att hjälpa människor i nöd.
– Det här kommer vi att göra igen, säger Pernilla Sellergren.
– Vi måste åka tillbaka, säger Sarah Sellergren.

TV-inslag
Här kan ni se inslaget som sänts i SVT Halland om detta.  

Artikelarkiv

Senaste artiklarnaOrgnr: 802498-7532 • Swish: 1233559408 • Plusgiro: 786278-2

© Team Sweden Volunteers


Integritetspolicy


Team Sweden Volunteers


 

volontärer, flyktinghjälp, Aten, Kos, Grekland, Lesbos, Moria, hjälp till flyktingar, hjälp flyktingar, Refugees Welcome, hjälporganisation, insamling till flyktingar, insamling av kläder, insamling av pengar, insamling av saker, insamling av barnvagnar, resor till flykingläger, hjälp till flyktingläger, TSV, barnvagnsinsamling