tsv-mobile-header2

Här samlar vi artiklar där organisationen och våra volontärer uppmärksammats i media:

När Teresa Fröling nominerades till Svenska Hjältar-priset tog insamlingen till flyktinglägren i Grekland osannolik fart. Snart skickas flera hundra barnvagnar ner för att hjälpa barnen som lever i misären.

Tillsammans med Elisabet Grönberg och Natalie Snell Redon är Teresa Fröling organisationen Team Sweden volunteers. Organisationen grundades av Teresa sedan hon varit på plats på Kos första gången, en resa hon gjorde eftersom hon kände att hon ville hjälpa till på något sätt.

– Jag skrev om det på Facebook och ville samla in pengar och förnödenheter och så frågade jag om någon ville följa med. Det slutade med att vi samlade in 100 000 kronor och vi var 18 stycken som åkte ner.

Det blev fler resor och till slut en organisation som nu är på väg att göra ännu en stor insats.

» Klicka här för att läsa hela artikeln på https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/de-samlade-in-300-barnvagnar/repsbs!AqNzjhONs2GyrNTuLt9U8w/

Öppna detta inlägg (permalänk) »

I Teresa Frölings lada i Skokloster i Håbo står 191 insamlade barnvagnar redo att köras ner till södra Europa i slutet av nästa vecka. Vagnarna ska skänkas till barn i flyktingläger på öarna Lesbos och Samos.

– Vi vill uppmärksamma att flyktingkrisen inte är över. Den syns kanske inte lika mycket i Sverige längre, men människor är fortfarande på flykt.

Läs hela artikeln på denna länk www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/snart-rullar-hundratals-barnvagnar-fran-skokloster-till-flyktinglager-vid-medelhavet

Öppna detta inlägg (permalänk) »

SVT visade ett inslag som handlar om våran insamling av barnvagnar. Du kan se inslaget på denna länk https://www.svtplay.se/video/21219267/lokala-nyheter-uppsala/svt-nyheter-uppsala-22-feb-18-33 och nyheten av oss börjar 06:08 minuter in i programmet.
 

Öppna detta inlägg (permalänk) »
Klicka på bilden för att läsa hela artikeln hos Aftonbladet Klicka på bilden för att läsa hela artikeln hos Aftonbladet

Livet i ett av Greklands värsta flyktingläger, Moria, är miserabelt. Det är överbefolkat, har invaderats av råttor och över vintern har stora regnmängder förvandlat lägret till en lervälling.

– Vi ville skapa så bra förutsättningar som möjligt för bebisarna, att få upp dem från den kalla marken, så vi började samla in barnvagnar, säger Teresa Fröling, grundare av Team Sweden volunteers.

» Läs hela artikeln på Aftonbladet
 

Öppna detta inlägg (permalänk) »
Bild: Anna Edlund Bild: Anna Edlund

Förra hösten, samtidigt som flyktingkrisen eskalerade och Grekland fick dra ett tungt lass, reste Isa Nordeld till Aten för att studera. Vid läsårets slut bestämde hon sig sedan för att volontärarbeta i ett flyktingläger – något som skakade om hennes värld.

Hon hade tidigare passerat lägret, på väg för att hoppa på en av färjorna till de grekiska öarna. 
På distans hade Isa Nordeld sett vad hon då upplevde som ett kaos. I Atens hamn, på en parkeringsplats samt under motorvägen, hade mängder av människor på flykt från bland annat Syrien och Afghanistan – en stor del av dem barnfamiljer – blivit strandade i ett inofficiellt tältläger.
– Första dagen var helt underbar, utbrister Isa när hon ska berätta om sin tid som volontär i hamnen. Det var så lätt att med en gång få kontakt med människorna i lägret.
Hon gör en kort paus och lägger sedan till: 
– Men jag var chockad över hur situationen såg ut, hur de bodde. Nu förstod jag att människorna verkligen levde i de här tälten – sov utan madrasser. Insikten kom över mig, fast jag blev inte så känslosam just då. Sorgen kom senare. Jag tror att alla som volontärarbetar på ett liknande sätt går igenom det – först chock, sedan sorg.

Läs resten av artikeln här

Öppna detta inlägg (permalänk) »
Lek och stoj för flyktingbarnen ger en kort stunds lättnad för pressade föräldrar. Lek och stoj för flyktingbarnen ger en kort stunds lättnad för pressade föräldrar.

I flyktingvågens spår har många guldkorn vaskats fram. Små guldkorn som tillsammans bildat större och större klimpar runt om i världen. Här på hemmaplan har föreningen Upplands-Bro Volontärer vuxit fram som en god kraft och som ett direkt bevis på medmänsklighet och en önskan om att göra skillnad. 

En annan organisation som på raketkort tid bildats och utfört stordåd på plats i Grekland är gruppen TEAM SWEDEN VOLUNTEERS som med gott stöd av frivilliga bidrag kunnat förändra tillvaron för många flyktingar. 

Natalie Snell-Redon från Bro var med från start och har redan hunnit göra två omskakande och lärorika resor, en till Kos och en till Aten.

I den stora flyktingkrisens spår där misär, svält, ondskefull profit och död varit i dagligt fokus i all nyhetsrapportering finns också solskenshistorier med hjärtvärmande insatser och osjälviska uppoffringar. Organisationer och privatpersoner som gjort allt de kunnat för att hjälpa sina medmänniskor.

UBRO har träffat Natalie Snell-Redon, en ung småbarnsmamma från Bro, som var med och startade TEAM SWEDEN VOLUNTEERS, en organisation som fått stor betydelse för många av de båtflyktingar som tagit sig till Grekland. Själv har Natalie vid det här laget gjort två resor till Grekland. Hon var med på den allra första resan till Kos, den resa som kom att bli startpunkten för TSV.

-Jag såg ett FaceBookinlägg som en vän delat från Teresa från Skokloster som fått nog av att passivt matas med alla skräckinslag på TV från Medelhavsområdet och som i stället ville åka ner själv för att med egna ögon ta in det ofattbara och för att aktivt göra skillnad. Visst kan man skänka en slant till någon av de större organisationerna för att lätta sitt samvete, men jag tror att både Teresa och jag - och många med oss - kände att det inte räckte. Så jag hörde av mig till Teresa och "anmälde mig", köpte min flygbiljett och började en helt ny fas i livet, inleder Natalie sin berättelse.

Detta är bara början på artikeln - läs den i sin helhet här http://www.ubro.se/vi-i-upplands-bro/team-sweden-volunteers-gor-skillnad eller ladda ner den som PDF här

Öppna detta inlägg (permalänk) »
Klicka på bilden för att komma till SVT Play och se tv-inslaget Klicka på bilden för att komma till SVT Play och se tv-inslaget

Tre kvinnor från Halmstad kom i veckan hem från ett flyktingläger i hamnstaden Pireus utanför Aten. Där har de gjort sitt bästa för att hjälpa de flyktingar som bakom stängda gränser nu inte har någonstans att ta vägen.

Katarina Hultstrand, Pernilla Sellergren och hennes dotter Sarah Sellergren åkte till flyktinglägret Pireus med frivillgorganisationen Team Sweden Volunteers. De bekostade resan på egen hand och har funnits på plats för att dela ut mat och te, men också fixat fram liggunderlag eller hjälpt till på andra sätt.

– Och vad jag har med mig därifrån är all smuts. Det här att de ligger direkt på asfalten, alla barn som springer runt och är sysslolösa, att de inte har möjlighet att tvätta mer än att gå in på en toalett, säger Katarina Hultstrand, volontär hos Team Sweden Volunteers.
Hon tycker att det är förfärligt att man låser in så många människor som inte kan ta sig någonstan.
– Jag vet inte vad man ska göra. Jag ser ingen lösning på det heller, säger hon.

Lekte med barnen
I Norre Katts park i Halmstad är kontrasten stor mot vad de just varit med om. Men människorna på flykt finns i allra högsta grad kvar i Sarah Sellergrens tankar, inte minst genom alla hennes fotografier.

Jag lekte jättemycket med barnen. Målade, ritade och hoppade hopprep, gjorde armband och hårband. Och att göra något för dem, hålla dem sysselsatta och få dem att tänka på annat kändes bra, säger Sarah Sellergren, volontär hos Team Sweden Volunteers.

Bara idéella organisationer på plats
Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR finns i dagsläget runt 45.000 flyktingar i Grekland. Men sedan vägen mot norra Europa stängdes i samband med EU:s avtal med Turkiet i mars, så har UNHCR, Amnesty och Läkare utan gränser som protest slutat att hjälpa till i lägren.

– Det jag reagerade på när vi var där, var att på filtarna stod det UNHCR. Men vi såg inte några personer från organisationerna på plats. Och jag kan säga rent ut, att hade inte vi idéella volontärer funnits där, så hade det inte fungerat. Och det är samma upplevelse som jag har här hemifrån när det gäller vårt volontärarbete i Sverige, säger Pernilla Sellergren, volontär hos Team Sweden Volunteers.

Vill åka tillbaka
Trots att Pernilla och Sarah bara har varit hemma i en vecka, så lär det inte dröja länge innan de åter finns på plats för att hjälpa människor i nöd.
– Det här kommer vi att göra igen, säger Pernilla Sellergren.
– Vi måste åka tillbaka, säger Sarah Sellergren.

TV-inslag
Här kan ni se inslaget som sänts i SVT Halland om detta.  

Öppna detta inlägg (permalänk) »
Klicka på bilden för att läsa artikeln hos VP Klicka på bilden för att läsa artikeln hos VP

Att komma hem till Sverige efter veckan som volontär i Grekland var minst sagt påfrestande för Anna Dahl. Hon kände att behovet bland flyktingarna var så stort och att hon kunde göra så lite. Nu vill hon förmedla det hon upplevde i lägret i Pireus hamn.

Det var under påsklovsveckan som Anna Dahl åkte med sin kusin Emma Wrede till Aten som volontär. Genom Team Sweden skulle hon på plats göra vardagen drägligare för de flyktingar som tagit sig till Grekland och hoppas på ett nytt liv i Europa.

Anna och Emma anlände strax efter att EU gjort upp om ett flyktingavtal med Turkiet. I Pireus finns idag mellan 3000 och 4000 flyktingar och de sover direkt på marken i små tält som de själva införskaffat eller fått av volontärer. De är helt beroende av hjälporganisationer.

Pengarna tog slut
- I början serverade Röda Korset frukost till dem varje dag, sedan tog pengarna slut så det blev varannan dag. Men på något vis var det någon annan organisation som lyckades ge dem frukost. Grekerna själva kom också med mat som de handlat, trots att de har det ekonomiskt tufft själva, berättar Anna Dahl.
Hon och Emma hoppade över hotellfrukosten för att tidigt varje morgon vara på plats i lägret och koka stora mängder te på gasolkök. Varje morgon stod barnen på kö och väntade.
- Dels ville barnen ha teet eftersom det var så sött, men det här köandet var också en social grej. Att det hände något som bröt tristessen, berättar Anna som bjöd och tog emot många leenden.
Hon träffade bland annat en familj vars barn som inte gått i skolan på tre år då familjen varit på flykt lika länge.

”Ovärdigt”
- Ovärdigt är ett ord som dyker upp hela tiden.
Det gäller inte bara det att människorna sov på marken, utan också avsaknaden av duschar. I väntsalen, där människor sov tätt packade, fans en kran att använda för att tvätta av sig ansiktet. Lukten av otvättade kroppar fyllde hela lokalen.
- En fruktansvärd misär.
Volontärerna anordnade bebisbad en gång i veckan.
Enda sättet att komma i kontakt med de grekiska myndigheterna var genom skype en timme om dagen.
— Det är i stort sett omöjligt att komma fram.
Flyktingarna bussas till de olika flyktinglägren i Grekland och till vissa bussar köade folk för att de hört att det var ett bra läger de skulle till. Andra vägrade kliva på bussarna. Flyktingar från Syrien, Afghanistan, Irak och Pakistan delades upp i olika läger. Konflikterna mellan grupperna ökade, då vissa menade att de från Syrien särbehandlades. Ett bråk uppstod i E2-lägret i Pireus men då var Anna inte själv på plats.
För Anna var det en chock att komma hem till Sverige igen. Det har tagit veckor att hantera alla känslor. Hon känner någon volontär som blev diagnostiserad posttraumatisk stress hemma i Sverige igen.
- Man mår så dåligt, man känner sig så hjälplös och tycker inte att man gör någon nytta hemma i Sverige.
Anna Dahl hoppas dock att fler vill veta mer om hur det är för flyktingarna i Grekland, Hon har satt ihop ett powerpointprogram och berättar gärna om hon blir inbjuden. Då kan de kontakta henne eller Tillsammans för Vetlanda. Själv funderar hon på att tillsammans med sin mamma ge sig av till Grekland i sommar igen.
- Eller till The Djungle i Calais.
Djungeln är Europas största, illegala flyktingläger. Natt efter natt försöker de ta sig ombord på tåg och lastbilar som är på väg in genom den fem mil långa tunneln till England.

Öppna detta inlägg (permalänk) »

 De hade tänkt åka till Kos, men med det nya flyktingavtalet mellan EU och Turkiet gör att volontärer inte längre är välkomna på de grekiska öarna. Istället åker kusinerna Emma Wrede och Anna Dahl till Aten som flyktingvolontärer.

Klicka här för att läsa hela artikeln på Vetlanda Posten och se tv-inslaget
 

Öppna detta inlägg (permalänk) »

Senaste mediaklippen:

Arkiv

Skänk oss en gåva

Swisha till nr 1233559408
Bankgiro: 5203-5052
Plusgiro: 786278-2


Orgnr: 802498-7532  • Swish: 1233559408 • Plusgiro: 786278-2


 

© Team Sweden Volunteers


Team Sweden Volunteers


 

Volontärresor, volontärresa, volontär, volontärer, flyktinghjälp, flyktingar, Aten, Athens, Idomeni, Kos, Grekland, Greece, refugees, refugee, hjälp till flyktingar, hjälp flyktingar, Refugees Welcome, hjälporganisation, insamling till flyktingar, insamling av kläder, insamling av pengar, insamling av saker