mobil-header3

Våra reseskildringar postas nu på facebok

Klicka här för att följa vårt löpande arbete www.facebook.com/teamswedenvolunteers

Reseskildringar och tankar från våra volontärer från 2015-2016

Maria:
Det läger vi besökte igår var verkligen fruktansvärt. Trista, undermåliga lokaler och uppgivna människor med brist på allt från hygienartiklar till mening i tillvaron.


Trots det är det som har fastnat från dagen mötet med de unga männen från "single men's squat" som vi delade ut hygienartiklar och jeans till. Många låg fortfarande och sov vid lunchdags, uppgivna även de. Vissa kom inte och hämtade några jeans, fast de både behövde och ville ha dem. Varför är det ingen som riktigt vet. Kanske är de för stolta, kanske ville de inte besvära, kanske har de bara inte ork att ta sig ur sängen. Vissa var dock väldigt entusiastiska, visade oss runt och konverserade. En av dem var Ahmad. Han kom till Grekland strax efter att gränserna stängdes, och har inte lyckats ta sig vidare mot sitt slutmål, Tyskland, sen dess. Han funkade som vår koordinator idag och är en intelligent, pigg, alert, typ 25-åring som pratar flytande engelska.

Jag kan inte sluta tänka på vilket otroligt slöseri på mänskliga resurser det är att han tvingas sitta och ruttna på ett boende i Aten.

För er som har donerat pengar: Hygienartiklarna vi delade ut inhandlades igår. I personliga påsar packades schampo, duschkräm, kammar, raklödder, rakhyvlar och deodoranter. Packen var mycket uppskattade och vi såväl som männen tackat för ert stöd.

Visa bara detta inlägg (permalänk) »

Här i Aten lider en första dag mot sitt slut och vi kan konstatera att vi har hunnit med mycket.

Vi började dagen med att besöka ett nyöppnat boende i Aten. Boendet har kapacitet för ca 200 personer och än så länge har 40 personer, barnfamiljer, flyttat in.
Boendet drivs av UNHCR och en grekisk organisation.

I jämförelse med Pireus och många andra boenden är detta fantastiskt. Familjerna får egna rum med riktiga sängar. Det finns gemensamma utrymmen både för vuxna och barn, stora balkonger med möjlighet att odla, utrymmen för undervisning, duschar och möjligt att tvätta. Jurister kommer vara på plats varje vecka för rådgivning.
Personalen jobbar hårt för att göra människornas tillvaro meningsfull bland annat genom medbestämmande, aktiviteter och undervisning. De jobbar också hårt för miljön med ambitioner om källsortering och olika sätt att minska energiförbrukningen.

Vi hade kontakt med boendet redan innan vi åkte ner och fick veta att de bland annat behövde byxor till kvinnor och barnskor vilket vi tog med från vårt lager. Boendet var också i stort behov av barnsängar, gardiner, färgpennor och skolmaterial vilket vi inhandlade.

Barnen i boendet ska få börja skolan och för att kunna göra det måste de ha egna anteckningsböcker och pennor.

Tack för era donationer som gjorde detta möjligt! ❤

Visa bara detta inlägg (permalänk) »

Teamet i Aten:
Alla läger blir man inte glad av. Vi besökte ett litet läger med omkring 300 flyktingar. Det fanns absolut ingenting där. Det var slitet och sorgligt.


Stämningen var deprimerad. De flesta saknade lämpliga skor. Somliga gick i trasiga skor andra i slitna sandaler. Det fanns inte heller tillräcklig tillgång till mediciner och läkare. Utöver det saknades bland annat också schampo, tvättmedel och rakhyvlar.

Det var mycket långt ifrån hur flyktingarnas liv skulle behöva vara. Det är inte brist på resurser som gör att det är så här. Det finns plats på finare UNHCR-boenden, men de här flyktingarna har inte möjlighet att bo där på grund av att de inte får delta i EUs omfördelningsprogram.
Vi åkte genast och handlade efter detta besök och imorgon åker vi tillbaka med sakerna. Vi berättar mer då.

Visa bara detta inlägg (permalänk) »

Senaste inläggen

Arkiv

EtiketterOrgnr: 802498-7532 • Swish: 1233559408 • Plusgiro: 786278-2

© Team Sweden Volunteers


Integritetspolicy


Team Sweden Volunteers


 

volontärer, flyktinghjälp, Aten, Kos, Grekland, Lesbos, Moria, hjälp till flyktingar, hjälp flyktingar, Refugees Welcome, hjälporganisation, insamling till flyktingar, insamling av kläder, insamling av pengar, insamling av saker, insamling av barnvagnar, resor till flykingläger, hjälp till flyktingläger, TSV, barnvagnsinsamling